Stationsweg 41-43 Geraedts

Inventarisatie Wederopbouwkunst

 

Stationsweg 41 43 Geraedts 1

Glas-in-loodramen, Pieter Geraedts, op de oorspronkelijke locatie (foto: Erfgoed Leiden en Omstreken)

 

Adres

Stationsweg 41-43, 2312 AT Leiden

Bouwjaar

1965

Architect

M.P. Schutte en G.H. Bellaard

Oorspronkelijke bestemming  

Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Rijnland 

Huidige gebruik

Afgebroken

Kunstobject

Glas-in-loodramen

Kunstenaar

Pieter Geraedts (1911-1978)

Status

Herplaatst in stadhuis

 

Beschrijving

Het betreft hier een tiendelig glas-in-loodraam dat is samengesteld uit vijf lange ramen van elk ca. 0.53 meter breed en ca. 1.27 meter hoog met daarboven vijf vierkante ramen van elk ca. 0.53 meter breed en ca. 0.50 meter hoog. In vier van de vijf ramen zijn figuren afgebeeld die aspecten van de land- en tuinbouw, sierteelt, veeteelt en nijverheid in Rijnland symboliseren. In het middelste raam is onder andere het Leids wapen te zien. Het opschrift Kamer van Koophandel van Fabrieken voor Rijnland is met sierlijke letters geschilderd. De kleuren van het gebrandschildere glas-in-loodraam zijn overwegend geel, lichtgroen en roodoranje tinten.

Pieter Geraedts (Velp 1911 – Leiden 1978) is een Warmondse kunstenaar die is opgeleid door zijn vader Wijnand Geraedts. Hij is vooral bekend geworden door zijn religieuze schilderingen. Voor vele kerken heeft hij kruiswegen vervaardigd, o.a. voor de H. Petruskerk in Leiden (1958). Hij maakte zowel muurschilderingen als schilderijen maar ook glas-in-loodramen en portretten. Voor de Kleuterschool St. Bernadette, Oppenheimstraat 6 in Leiden vervaardigde hij een wandschildering in drie panelen. Na afbraak van deze school is deze wandschildering overgebracht naar de H. Hartschool (Herensingelschool) aan de Lusthoflaan 2 in Leiden. De Herensingelschool is inmiddels opgeheven en het gebouw verkocht.

Geraedts vervaardigde de glas-in-loodramen en een groot schilderij voor het toenmalige, vooroorlogse gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan de Stationsweg in 1950/51. Voor zijn glas-in-loodramen werkte Geraedts nauw samen met de fa. Jilleba in Leiden. Het grote schilderij is bij de sloop van het gebouw in 1963 zoekgeraakt.

De glas-in-loodramen zijn na de sloop van het vooroorlogse gebouw herplaatst in de nieuwbouw ter plaatse die in 1965 officieel werd geopend. In het nieuwe gebouw werden ze geplaatst in een scheidingswand op de bovenste verdieping. In 2015 zijn de ramen uitgenomen en tijdelijk herplaatst in het gemeentelijke pand Stationsplein 107.

 

Stationsweg 41 43 Geraedts 2

 

Stationsweg 41 43 Geraedts 3

Glas-in-loodramen, Pieter Geraedts, op de tijdelijke locatie Stationsplein 107 (foto: Jos Hooghuis)

 

Stationsweg 41 43 Geraedts 4

Glas-in-loodramen, Pieter Geraedts, herplaatst in de vestibule begane grond van het stadhuis aan de Breestraat (foto: Jos Hooghuis)

 

Bronnen:

“Monumentale kunst herplaatst in het stadhuis”, in: Nieuwsbrief van de Historische Vereniging Oud Leiden (digitaal), oktober 2022

“Nieuwe K.v.K. goede aanwinst voor Leidens Stationsplein”, in: Leidse Courant, 29 juni 1965

Noort, André van, Pieter Geraedts sr. De kunstenaar die zichzelf bleef, Historisch Genootschap Warmelda, z.j. (2015)

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en Stedenbouw 1940-1965. Leidse Historisch Reeks. Leiden 2009, p. 76

Vondst van de Week VVDW#45, ELO-website, 2015

11 oktober 2022