Hof van Roomburg 46

Inventarisatie Wederopbouwkunst

Hof van Roomburg 46 1

Glas-in-lood, onbekende kunstenaar (foto: Ruud Stuurman)

 

Adres

Hof van Roomburgh 46, 2314 ZC SG Leiden

Bouwjaar

1966

Architect

Van Oerle, Schrama en Bos

Oorspronkelijke bestemming

R.K. Bejaardentehuis Huize Roomburgh

Huidige gebruik

R.K. Zorgcentrum Roomburgh

Kunstobject

8 glas-in-loodramen

Kunstenaar

Onbekend

Status

Opgeslagen

 

Beschrijving:

Van de acht glas-in-loodramen bevinden zich twee in de muur naast het altaar en zes in de zijmuur. De afbeeldingen zijn abstract-geometrisch.  

De ramen zijn vervaardigd door de firma Jilleba in Leiden. De ontwerper van de ramen is niet bekend. Uit de ontwerptekeningen in het archief van Jilleba blijkt dat aanvankelijk vier sets van elf ramen waren ontworpen. Eén van de sets van drie ramen is wel vervaardigd maar niet geplaatst. Deze is in 2017 aangetroffen in de kelder van het zorgcentrum. De ramen wijken op onderdelen af van het ontwerp.

Het R.K. bejaardenhuis Huize Roomburgh werd in 1966 gebouwd en bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Het is in 1968 uitgebreid met een ziekenafdeling.  De kapel bevindt zich verdiept in de kelder van de hoofdvleugel.

Na een renovatie van het gebouw in 2013 ontstond als gevolg van een herindeling van de gemeenschappelijke ruimten behoefte aan een aparte kapel. Die is nieuw gebouwd naast het bestaande gebouw en – gewijd aan de St.-Joseph – ingewijd door de bisschop van Rotterdam op 19 maart 2022, feestdag van St.-Joseph. De voormalige kapel heeft een andere functie gekregen.

Hof van Roomburg 46 2 Hof van Roomburg 46 3
Glas-in-loodramen, links van het altaar (foto:Paulina Buring) Glas-in-loodramen, lange zijmuur vooraan (foto:Paulina Buring)

 

Hof van Roomburg 46 4 Hof van Roomburg 46 5
Glas-in-loodramen, lange zijmuuur (foto: Paulina Buring) Glas-in-loodramen, lange zijmuuur achteraan (foto: Paulina Buring)

 

Hof van Roomburg 46 6

Ontwerptekeningen glas-in-loodramen (foto: Paulina Buring)

 

Bronnen:

Archief Jilleba Glas in lood / Glashandel

“Bisschop van Rotterdam wijdt de nieuwe Sint Josephkapel in Roomburgh in”, in: Leidsch Dagblad, 20 maart 2022

“Huize Roomburgh open”, in: Leidsch Dagblad, 10 november 1966, p. 13

“Nieuwe kapel bij Roomburgh over ongeveer een jaar open”, in: Leidsch Dagblad, 5 december 2020

Pollmann, Tessel en Michiel Kruidenier, Wederopbouw in Leiden. Architectuur en stedebouw 1940-1965. Leidse Historische Reeks 21. Leiden 2009, p. 151

Spoelstra, Yteke, Monumentale kunst ontdekt in Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken 2017, https://www.leidseregioinkaart.nl/kaarten/images/Monumentale_kunst.pdf

11 oktober 2022