Nieuws

Video:

End Video11 maart 2016 - Op donderdag 10 maart 2016 ontving de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) een aantal karakteristieke stenen uit het voormalig pand van de Rabobank aan de Stationsweg 37.

Beeldbank

bbjoomla

Beeldbank
De Beeldbank van de Historische Vereniging Oud Leiden bestaat uit een databank met tienduizenden historische afbeeldingen van de stad Leiden. De meeste foto’s zijn aangeleverd door leden van de vereniging. De beelden worden vóór de publicatie bewerkt waardoor de kwaliteit verbetert. Ook voegen de vrijwilligers zo nodig informatie toe.

Regelmatig worden nieuw ontvangen collecties toegevoegd. Er ligt nog veel materiaal dat na scannen, bewerken en beschrijven gepubliceerd zal worden.
Hebt u een verzameling foto’s van Leiden en wilt u die openbaar maken, dan willen we daar graag aan meewerken. Ons e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot 2020 werden ook foto’s geplaatst van de rond Leiden liggende dorpen. Als u op zoek bent naar deze foto’s kunt u zich richten tot de beeldbanken van de lokale historische verenigingen.

Een bijzonder product van de Beeldbank is de bekende ‘Leiden-kalender’. Hier staat bij elke maand een foto uit de collectie, waar een actuele foto van dezelfde locatie bij geplaatst is.

 

Het gebruik van het fotomateriaal
De afbeeldingen op de beeldbank zijn openbaar. Wilt u een kopie op hoge resolutie hebben van een afbeelding, dan kan de Beeldbankorganisatie dat in veel gevallen voor u verzorgen. Er zijn uitzonderingen. Vanwege afspraken met de schenker of vanwege het auteursrecht zijn er beperkingen. Voor tijdrovende leveringsverzoeken wordt een vergoeding gevraagd.

Heeft u het voornemen een foto uit de Beeldbank elders te publiceren, dan is een minimumvereiste dat u de naam van de beeldbank noemt en die van de maker. Bij sommige beelden zijn aanvullende eisen van toepassing, Na uw aanvraag informeren we u daarover.

Uw reacties
In de HVOL-Beeldbank zijn ook foto’s opgenomen waarbij geen maker genoemd is omdat deze niet was op te sporen. Indien u informatie kunt geven over maker, auteursrecht of over de bijgevoegde tekst, verzoeken we u contact te leggen via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

NAAR DE BEELDBANK

 

 

 

 

 

 

In de agenda vindt u een overzicht van alle activiteiten van de Historische Vereniging Oud Leiden en een aantal activiteiten op het gebied van de lokale geschiedenis die door andere organisaties worden aangeboden.


 • 05 nov
 • De Gazette de Leyde en Johan Luzac - HVOL lezing


 •  

   

  goeie mieLeidse Schatten Fenna en Mariska maken samen met de Historische Vereniging Oud Leiden een podcastserie over Leidse Onruststokers. Wie zetten Leiden in het verleden op zijn kop? Over wie ging het gesprek van de dag? Wat hebben deze onruststokers ons vandaag nog te zeggen? Lopend door Leiden gaan we terug in de tijd, op zoek naar hun verhaal. In deze aflevering het verhaal van de grootste seriemoordenares in de Nederlands geschiedenis: Goeie Mie. Historicus Stefan Glasbergen neemt ons mee naar de fabrieksstad Leiden van de 19e eeuw.
   
  Beluister deze aflevering hier.
   
  Een overzicht van alle Oud Leiden-podcasts vindt u hier.
   

  Vanwege Covid-19 heeft de ALV dit jaar noodgedwongen digitaal plaats. Wie wil deelnemen aan de ALV op maandag 28 september dient zich aan te melden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Aanmelding kan geschieden tot uiterlijk donderdag 24 september, 12.00 uur. Na controle op uw lidmaatschap ontvangt u vrijdag 25 september per mail een link (met uitleg) die de digitale deur tot de ALV en afsluitende film opent (let s.v.p. ook op uw spambox).

  Alle onderliggende stukken (op de agenda voorzien van &-teken) zijn te vinden op de HVOL-site op deze pagina. Wij zouden het op prijs stellen wanneer u vragen n.a.v. de agenda vooraf indient, uiterlijk op 28 september, 12.00 uur. De vragen kunnen worden gemaild naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De beantwoording volgt tijdens de vergadering.

  tannekeMet groot verdriet moet ik u melden, dat ons bestuurslid Tanneke Schoonheim deze week plotseling is overleden.

  Tanneke was een bijzonder mens. Zij zette zich sinds 2014 met veel overtuiging en kracht in voor onze vereniging. Tanneke was altijd positief, altijd bereid dingen op te pakken. Zij heeft veel werk verricht, steeds met goede moed en met oog voor anderen. Zij was de drijvende kracht achter de digitale nieuwsbrief en ons kwartaalblad Oud Leiden Nieuws.

  Wij zijn Tanneke dankbaar voor haar inzet voor de HVOL en zullen haar erg missen.

  Op een later tijdstip zullen wij haar gedenken in Oud Leiden Nieuws.

  Namens bestuur en commissies van de

  Historische Vereniging Oud Leiden,

  Rens Heruer,

  voorzitter

   

  Sinds een paar weken is er online een collage te koop met mooie sfeerbeelden van historisch Leiden. De foto’s zijn afkomstig uit het rijke archief van fotograaf Nico van der Horst (1919-1995) en geven het tijdsbeeld weer van de jaren 50 en 60.

  De collage meet 100 x 70 cm en is te koop via www.oudleidencollage.nl. De prijs is 79,00 euro, inclusief btw en verzendkosten. De levertijd is 7 tot 10 werkdagen.

  Leden van de HVOL die op het bestelformulier bij Vragen/Opmerkingen de tekst 'HVOL' toevoegen, krijgen bij de bestelling een extra cadeautje.

  Oud Leiden collage Samsung 2

  Wie in Leiden door de stad wandelt, wordt op heel veel plekken herinnerd aan het vakonderwijs. Het is door de eeuwen heen een motor geweest voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad. Maar de waardering voor vakmanschap en voor vakonderwijs neemt zienderogen af. Steeds minder jongeren kiezen voor een beroepsopleiding. Een boek over de ontwikkeling van het vakonderwijs in historisch perspectief kan bijdragen aan het hernieuwen van de belangstelling ervoor.

   

  Cover Boot juli 2020

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Van gilde tot ROC begint bij het leren van een vak in gildeverband in de veertiende eeuw en eindigt bij het beroepsonderwijs in de eenentwintigste eeuw.

  Het Leidse vakonderwijs staat centraal. Er zijn bijzondere verhalen over gilden en scholen te lezen, gebaseerd op nog niet eerder gebruikt archiefmateriaal. Daarnaast worden landelijke ontwikkelingen behandeld om beter te begrijpen wat zich lokaal afspeelde. Deze studie biedt zo het eerste complete overzicht van de landelijke én lokale ontwikkeling van het vakonderwijs.

  De winkelprijs van het boek is 30 euro. HVOL-leden kunnen dit boek met ledenkorting voor 27,50 euro aanschaffen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  Het is u vast niet ontgaan: 400 jaar geleden vertrokken de Pilgrims na een verblijf van 11 jaar in Leiden met de Mayflower naar Amerika. Ter gelegenheid van dit herdenkingsjaar wordt van 26 t/m 28 augustus 2020 aan de Universiteit Leiden de internationale conferentie Four nations Commemoration 1620-2020: The Pilgrims and the Politics of Memory georganiseerd. De plenaire sessies van de conferentie, die digitaal zal plaatsvinden,  zijn openbaar. U bent hierbij van harte uitgenodigd. 

  Woensdag 26 augustus 20.00-21.00 uur Keynote lecture: Prof.dr. Francis J. Bremer, Leiden and the Pilgrim Way

  Donderdag 27 augustus 19.30-20.45 Round Table: A Critical Backstory to Colonization: Paula Peters, Hartman Deetz, Michele Cook   

  Vrijdag 28 augustus, 17.15-18.30 Round Table: The Great Significance of Jeremy Bangs for Pilgrim Studies

  Voertaal: Engels

  Aanmelden: Joke Kardux, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Meer informatie: https://www.universiteitleiden.nl/en/events/2019/09/international-leiden-mayflower-1620-2020-conference

  Organisatie: Joke Kardux, Eduard van de Bilt, Ariadne Schmidt. Conferentie-assistent: Monica Lensink.

  Subcategorieën