Agenda

Download als een iCal bestand
Dagexcursie naar Alkmaar (reservelijst)
Zaterdag 24 September 2016, 08:00

De excursie naar Alkmaar is volgeboekt. U kunt zich nog inschrijven voor de reservelijst (update 7 september).

Alkmaar en Leiden hebben tijdens de tachtigjarige oorlog beide een beleg met succes doorstaan. Op 8 oktober 1573 vond het Alkmaars Ontzet plaats, terwijl dat in Leiden pas een jaar later op 3 oktober het geval was. In beide steden werd door de geuzen gebruik gemaakt van een inundatie en moest daardoor het Spaanse leger de wijk nemen. Het credo was en is: Bij Alkmaar begint de victorie!

Maar er is meer: Zowel Alkmaar als ook Leiden waren betrokken in de z.g. Loonse Twisten. De opvolging van Graaf Dirk VIII werd bevochten door Willem van Friesland (broer van de graaf) aan de ene en Ada van Holland, haar moeder ALeid van Kleef en de kersverse echtgenoot van Ada: Graaf Lodewijk II van Loon aan de andere kant.

Leiden heeft Boerhaave maar Alkmaar heeft Pieter van Foreest als grote dokter uit het verleden. Wel is waar dat Pieter van Foreest het grootste deel van zijn leven in Delft heeft doorgebracht. Leiden heeft de Lakenhal en vele andere musea. Alkmaar heeft het Stedelijk museum Alkmaar, waar zeker tijdens excursie aandacht aan besteed gaat worden.

En dan de kaas. Leiden heeft de Leidse kaas en de Kaasmarkt waar alleen maar auto’s worden geparkeerd. Helaas is onze excursie op zaterdag en kunnen we de beroemde kaasmarkt van Alkmaar niet in bedrijf zien. Die kunt (moet u zeker doen) u zelf op een vrijdagmorgen bezoeken.

excursiebutton

De excursie staat nog niet helemaal op de rails. U kunt vanaf nu wel inschrijven. De kosten bedragen voor HVOL leden €33- en voor introducés €35- Inschrijvers ontvangen nadere informatie.