Agenda

Download als een iCal bestand
Fietstocht naar Fort Wierickerschans in Bodegraven
Zaterdag 11 Juni 2016, 09:00

Zaterdag 11 juni leidt de jaarlijkse fietstocht naar Fort Wierickerschans in Bodegraven. Het wordt een stevige toer van 25 kilometer, vice versa.

Wie terug liever niet terugfietst, kan ook - voor eigen rekening - de trein nemen. Het fort ligt op minder dan 2km van het NS station. Er is een busverbinding en ook een leuk wandelpad langs de Rijn. De fiets wordt zonder kosten per bestelwagen naar Leiden CS teruggebracht.

Fort Wierickerschans

We starten om ongeveer negen uur. De plaats wordt nog bekend gemaakt Halverwege de tocht is er een koffiestop.We gaan lunchen in het gezellige Kuiphuis in het Tijdens de lunch is er een lezing over de geschiedenis van de Oude Hollandse Waterlinie. Daarna zijn er rondleidingen onder leiding van de gidsen van het fort. Tegen extra betaling (€15 pp) is er ook een rondvaart met een fluisterboot over de Wiericke mogelijk. U dient u daarvoor apart op te geven.

De aanmelders krijgen bijtijds bericht over de te startplaats en de volgen. route en precieze aanvangstijd van rondleidingen en lezing. De prijs is wat hoger dan men gewend is van ons maar deze is inclusief de verplichte bijdrage aan de instandhouding van het fort.

Fort Wierickerschans is een unieke historische plaats; om de Waterlinie én omdat de Romeinse Limesroute hier kruist. Het fort maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Hier lopen de Wiericke en Dubbele Wiericke die betekenis hadden voor de waterlinie.

De Slag bij Amerongen in 1585 leidde tot een nederlaag tegen het Spaanse leger. Om verder oprukken van de vijand te voorkomen, werd de sluis bij Vreeswijk geopend om het omringende land onder water te zetten. De bodem was zacht en sloten en vaarten waren niet zichtbaar meer. Voor het eerst werd de uitgebreide en versterkte Hollandse Waterlinie in stelling gebracht in het ‘rampjaar’ 1672, toen de legers van Louis XIV Utrechts gebied binnenvielen. Een half jaar hield de linie stand. Maar toen… ging het vriezen en trokken de soldaten over het ijs. Gelukkig was dit ijs dun zodat er geen wagens en paarden overheen konden. De Franse bevelhebber Luxembourg organiseerde plunder- en moordpartijen in Zwammerdam en Bodegraven. Na de invallende dooi maakte hij zich uit de voeten.

In januari 1673 gaf prins Willem III de opdracht, om bij de Rijndijk aan de Wiericke een schans te bouwen. Vanaf 1747 werd het fort buskruitmagazijn en later centraal depot om gemobiliseerde soldaten te bevoorraden.

Na 1815 werd oostelijker een nieuwe verdedigingslinie ingericht, die de Nieuwe Hollandse Waterlinie ging heten waardoor definitief de waarde van het fort verloten ging. In WO1 diende het fort als interneringskamp voor buitenlandse officieren. Tijdens WO2 zat hier een onderdeel van de Duitse ‘Kriegsmarine’. Na de bevrijding in mei 1945 werden er NSB-ers en andere collaborateurs gevangen gehouden.

Inschrijven voor de excursie

De excursieprijs is inclusief lunch, rondleiding, lezing, bijdrage onderhoud fort en evt. vervoer fiets (maar exclusief eventuele bus/treinreis en extra vaartocht) € 30 voor HVOL-leden en € 32 voor introducés. De extra vaartocht kost €15 pp.